άλλα,

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΓΛΥΚΟΣ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ

2:26 μ.μ. liana 0 Comments

Ήρθε ο καιρός να φτιάξουμε τα δικά μας ζυμαρικά, σάλτσες, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και άλλα πολλά, για να έχουμε για το χειμώνα ωραία, σπιτικά προϊόντα, φτιαγμένα από τα χεράκια μας! Και είναι η κατάλληλη εποχή για όλα αυτά!


ΥΛΙΚΑ
2 λίτρα φρέσκο γάλα
1 1/2 κιλό χοντρό σιμιγδάλι
1 φλυτζανάκι του ελληνικού αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από το προηγούμενο βράδυ βράζουμε το γάλα με το αλάτι σε χαμηλή φωτιά, για να μην μας κολλήσει. Το αφήνουμε να φουσκώσει 1-2 φορές, ανακατεύοντας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αρχίζουμε να ρίχνουμε το σιμιγδάλι λίγο-λίγο, ανακατεύοντας. Αυτό θα αρχίσει να απορροφά όλο το γάλα και θα έχουμε ένα πηχτό μείγμα στο τέλος. Το αφήνουμε όλο το βράδυ να κρυώσει και να απορροφηθεί τελείως.
Το επόμενο πρωί το μείγμα μας θα έχει γίνει σαν ζυμάρι. Αρχίζουμε να το κόβουμε μικρές μπουκίτσες, τις οποίες αραδιάζουμε πάνω σε ένα καθαρό σεντόνι. Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία, σκεπάζουμε τις μπουκίτσες με ένα μεγάλο τούλι ή άλλο σεντόνι ή τραπεζομάντηλο και αφήνουμε για 2-3 ώρες να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, γυρίζουμε τις μπουκίτσες από την άλλη πλευρά, να στεγνώσουν και να μην κολλάνε στο χέρι, για άλλες 1 με 2 ώρες.
Έπειτα τις κόβουμε στη μέση και αφήνουμε πάλι να ξεραθούν για 2 ώρες και μετά σε ακόμη μικρότερα κομματάκια και πάλι αφήνουμε για 2 ώρες. Τέλος, παίρνουμε το ειδικό κόσκινο και περνάμε από εκεί τα κομματάκια μας, ώστε να πετύχουμε το μέγεθος του τραχανά. Αν δεν έχετε το ειδικό κόσκινο, δεν πειράζει, μπορείτε να βάλετε μικρή ποσότητα στο χέρι σας και να τρίψετε τις παλάμες. Θα βγαίνει σαν λεπτό σιμιγδάλι.
Τον αφήνουμε και πάλι να στεγνώσει για μερικές ώρες, φροντίζοντας να τον ανακατεύουμε κατά διαστήματα, ώστε να στεγνώσει από όλες τις μεριές. Τέλος, τον τοποθετούμε σε μία μαξιλαροθήκη και τον αφήνουμε κρεμασμένο για μερικές μέρες. Εναλλακτικά, μπορείτε να τον βάλετε στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 20-30 λεπτά.

0 σχόλια: